Alle informatie over fietsen
 

De tandem

De tandem is een fiets waarop twee of meer personen kunnen plaatsnemen. De trapassen zijn doorgaans door middel van een ketting verbonden, terwijl de achterste trapas op zijn beurt door middel van een ketting verbonden is met het achterwiel. De voorste persoon heeft doorgaans, maar niet altijd, de mogelijkheid om te sturen. Bijvoorbeeld bij een tandem bedoeld voor een volwassene en één of meerdere kinderen, zitten de kids vooraan de tandem en stuurt de volwassene.

Voordelen tandem

Een voordeel van een tandem is dat personen met verschillende conditie toch eenvoudig samen een tochtje kunnen maken, doordat hun kracht gecombineerd wordt gebruikt. Een ander voordeel: de luchtweerstand is amper groter dan bij een gewone fiets, terwijl het geleverde vermogen ongeveer verdubbeld. Enkel de rolweerstand verhoogd door het hogere gewicht. In totaal kan men met de tandem dus lichtjes hogere snelheden bereiken tegenover wanneer men individueel fietst.

Tandems voor meerdere personen

Tandems bestaan niet alleen voor 2, maar ook voor 3, 4 of zelfs 5 personen. Speciale vorm is eveneens de bierfiets, die vaak gebruikt wordt door feestende personen. Bij de bierfiets wordt de kracht van een tiental fietsers gecombineerd terwijl één persoon het stuur bedient. De fietsers zitten tegenover elkaar en kijken naar het midden. Middenin is een installatie voorzien waardoor de fietsers van eten en drinken voorzien kunnen worden.

Prijs tandem

De kostprijs van een tandem varieert van €1000 euro voor de goedkopere modellen tot €2000 à €3000 voor de topmodellen.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.