Alle informatie over fietsen
 

De racefiets / koersfiets

De racefiets (ook vaak koersfiets genoemd) is de meest voorkomende sportfiets. Deze fiets ontstond door de fietswedstrijden, waarin mensen op de fiets onder elkaar zo snel mogelijk een parcours probeerden af te leggen. Door de jaren heen is de gewone fiets geëvolueerd naar een koersfiets, waarbij een meer aerodynamische houding en een laag gewicht als voornaamste doelen werden nagestreefd.

Op de koersfiets bevinden zich doorgaans enkel de hoogst noodzakelijke onderdelen, verlichting en spatborden ontbreken. Het stuur bevat aan de zijkanten een boog, waardoor een extra lage en aerodynamische houding aangenomen kan worden. De remmen bevinden zich vooraan deze bogen, terwijl de shifters voor de versnellingen weggewerkt zijn tussen de remmen en het stuur. Er worden dunne banden gebruikt welke weinig of geen profiel hebben. Door ze op hoge druk op te pompen, vaak 8 bar of meer, wordt de rolweerstand geminimaliseerd. De belangrijkste weerstand op een racefiets komt dan ook van de lucht.

Hoewel de koersfiets in de eerste plaats bedoeld was voor wedstrijden, is hij ook heel geliefd bij en bijna onomstotelijk verbonden aan wielertoeristen. Niet alleen omdat ze zo op een fiets gelijkend op die van hun idool kunnen rijden, maar ook omdat ze ermee hogere snelheden kunnen halen. In Nederland en België zijn er zeer veel wielerclubs, met sterk uiteenlopende doelen. Sommige clubs rijden enkel voor hun plezier een rondje tijdens de weekends, terwijl andere clubs voornamelijk bestaan vanwege het gezamenlijke trainingsdoel van de leden. Sommige wielertoeristen doen mee aan amateur wielerwedstrijden, terwijl anderen eerder het trainen voor de beklimming van bekende cols uit de grote wielerwedstrijden of bijvoorbeeld de Mont Ventoux als doel hebben.

Professioneel gebruik

De grotere wielerwedstrijden worden uitsluitend gereden door professionele wielrenners. Deze zijn gecontracteerd door de ploegen en verdienen hun boterham met het rijden van wedstrijden. Er bestaan verschillende wedstrijden, gaande van een enkele rit, tot meerdaagse wedstrijden en zelfs wedstrijden over 3 weken, zoals de grotere rondes. De drie grote rondes zijn de Giro (ronde van Italië), de Tour (ronde van Frankrijk) en de Vuelta (ronde van Spanje).

De professionele renners beschikken doorgaans over het beste beschikbare materiaal, welk vaak superlicht is en heel soepel werkt. Zo bestaan de meeste onderdelen van koersfietsen, gaande van de kader tot de stuurpen en zadelpen, uit carbon (koolstofvezel).

De professionele ploegen worden doorgaans gesponsord door een racefietsenfabrikant. De meer gekende fabrikanten zijn onder meer Canyon, Specialized, Cannondale, BMC, Cube en Colnago. Zij voorzien de ploegen van het beste materiaal in de veronderstelling dat de fans van de ploegen een fiets van hetzelfde merk willen.

Koersfiets prijzen

De prijzen van koersfietsen variëren sterk. De goedkoopste racefietsen beginnen rond de €500, terwijl de duurste fietsen wel €5000 en meer kunnen kosten. Het grootste verschil tussen deze fietsen is het gebruikte materiaal (carbon onderdelen zijn doorgaans duurder), het gewicht en het uitzicht. Hoewel duurdere fietsen vaak lichtere en betere onderdelen bevatten, worden door wielertoeristen vaak duurdere fietsen gekocht om onderling te kunnen pronken onder clubgenoten en vrienden. Het lagere gewicht wordt bij wielertoeristen vaak als belangrijk beschouwd, maar is in principe van ondergeschikt belang. Vele wielertoeristen rijden immers geen wedstrijden en krijgen zelden een steile weg te verduren.

Koersfiets voor- en nadelen

Het belangrijkste voordeel van een koersfiets is de hogere snelheid die gehaald kan worden. Daarnaast hechten veel wielertoeristen belang aan een mooie en moderne racefiets, graag gelijkend aan of van hetzelfde merk als die van hun idool. Er zijn echter ook verschillende nadelen aan een koersfiets. In de eerste plaats is de houding minder geschikt voor een gezellig familietochtje, maar ook is de fiets erg gevoelig. De onderdelen, zoals derailleurs en remmen, zijn vaak erg licht en kunnen sneller plooien of afbreken. Carbon fietskaders zijn bovendien erg gevoelig voor puntbelastingen, zo kan het carbon scheuren wanneer de fiets met het kader op een hoekige steen valt. Veel hangt echter af van de kwaliteit van het carbon kader, goed ontworpen carbon kaders zijn amper stuk te krijgen, maar er zijn slechts weinig merken die zulke goede kaders afleveren.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.