Alle informatie over fietsen
 

De statsfiets

De stadsfiets is een fietstype waarvan de meeste mensen er wel één in de garage hebben staan. Deze fiets wordt vooral gebruikt voor rustige fietstochtjes of om naar de winkel te gaan. Bij deze fietsen wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen herenfietsen en damesfietsen. In tegenstelling tot de herenfiets, heeft de damesfiets geen horizontale buis bovenaan het fietskader.

Doorgaans zijn stadsfietsen uitgerust met trommelremmen. Het grote voordeel van trommelremmen is het weinige onderhoud dat vereist is, terwijl ze wel voldoende remkracht bieden. In de achternaaf zijn doorgaans drie of meer versnellingen voorzien, hoewel er ook stadsfietsen zonder versnellingen bestaan.

Om voldoende comfort te bieden, zijn moderne stadsfietsen vaak uitgerust met een verende voorvork, een verende zadelpen en een gelzadel. Stadsfietsen worden verder standaard uitgerust met de nodige verlichting en reflectoren, en een handige fietsstandaard (ook wel pikkel genoemd).

Stadsfiets merken

Bekende merken van stadsfietsen zijn Batavus, Norta, Minerva, Cortina en Gazelle. De voordelen van een stadsfiets zijn het comfort en de comfortabele houding, welke zonder problemen uren aangehouden kan worden. Een nadeel van deze houding is dat men meer wind vangt, wat de snelheid naar omlaag kan halen. Aangezien stadsfietsen vooral voor plezierritjes gebruikt worden, vormt dit voor de meeste gebruikers geen probleem. Voor mensen die de fiets willen gebruiken om bijvoorbeeld naar het werk te rijden, kan dit wel als storend ervaren worden. Zij kiezen daarom vaker voor de hybride fiets, op deze fiets neemt men een iets sportievere houding aan. Ook is de hybride fiets vaak uitgerust met dunnere banden en meer versnellingen.

In Nederland is ook de omafiets zeer populair. Deze fietsen zijn doorgaans zeer eenvoudig en hebben vaak een ouderwetser uiterlijk. Ze moeten doorgaans echter niet onderdoen voor andere fietsen in dezelfde prijsklasse. Omafietsen zijn voornamelijk populair vanwege hun nostalgische uiterlijk, wat eveneens vaak erg degelijk overkomt.

Prijs stadsfiets

De prijs van een stadsfiets varieert sterk. Men kan al een eenvoudige stadsfiets kopen voor €300, maar er bestaan ook stadsfietsen van €1200 of meer. Elektrische fietsen zijn doorgaans nog iets duurder, deze beginnen rond de €1500. De grote variatie in prijs is vooral te wijten aan de gebruikte onderdelen. Zo zijn de fietsen met betere vering, meer versnellingen en betere remsystemen vaak duurder dan de eenvoudigere fietsen. Ook zijn duurdere fietsen vaak iets gedetailleerder afgewerkt, met bijvoorbeeld terugkerende kleuraccenten op de kader, de velgen, het stuur en het zadel.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.