Alle informatie over fietsen
 

De ligfiets

De ligfiets is een fiets waarop de fietser een liggende houding aanneemt. De trapas bevindt zich doorgaans boven of voorbij het voorwiel, terwijl doorgaans wel het achterwiel aangedreven wordt. Aandrijven van het achterwiel is het eenvoudigste aangezien doorgaans het voorste wiel gebruikt wordt om te sturen. Sturen kan gebeuren met een compact stuur tussen de benen van de fietser of door middel van twee stuurknuppels naast de fietser.

Een ligfiets heeft verschillende voordelen. Door de liggende houding heeft de fietser niet alleen meer comfort, maar kan hij ook een hogere snelheid halen. Door de lage positie is de luchtweerstand, welke de meeste weerstand biedt bij hoge snelheden, veel lager. De wielen zijn doorgaans klein zodat de fietser lager bij de grond ligt. Deze lage positie zorgt voor een lager zwaartepunt en daardoor voor een beter evenwicht en betere bestuurbaarheid. Ligfietsen zijn te koop voor een prijs vanaf €1500, terwijl de kostprijs van meer geavanceerde modellen al snel richting €3000 kan evolueren. Er bestaan ook elektrische ligfietsen, deze kan men doorgaans kopen voor een meerprijs vanaf €500.

Een groot nadeel van een ligfiets is dus in de eerste plaats de prijs. Een ander nadeel is de lage positie, welke niet verwacht wordt door andere weggebruikers. Hierdoor worden ligfietsers vaak letterlijk over het hoofd gezien, wat, zeker in combinatie met hogere snelheden, voor gevaarlijke situaties en botsingen kan zorgen. Om hun veiligheid te verhogen, voorzien sommige ligfietsers hun fiets van een vlagje zoals bij kinderfietsen, zodat ze beter opvallen.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.