Alle informatie over fietsen
 

De hybride fiets

De hybride fiets is een compromis tussen de stadsfiets en sportievere fietsen zoals de racefiets (koersfiets) en de mountainbike (MTB/ATB). Door de meer sportievere, meer aerodynamische houding, ervaren gebruikers minder last van de luchtweerstand. Deze fietsen worden dan ook eerder gebruikt voor een relatief comfortabele rit naar het werk.

In tegenstelling tot de racefietsen zijn hybride fietsen doorgaans voorzien van de nodige spatborden, verlichting en reflectoren, terwijl ze in tegenstelling tot stadsfietsen doorgaans wel voorzien zijn met versnellingen op zowel de trapas als aan het achterwiel. De versnellingen op het achterwiel zijn in tegenstelling tot bij de stadsfiets buitenversnellingen, waarbij gebruik gemaakt wordt van een derailleur voor het verleggen van de ketting op een ander tandwiel tijdens het rijden. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van velgremmen, welke krachtiger maar vooral lichter zijn dan trommelremmen.

Hoewel de term hybride doet denken aan een combinatie van aandrijfmethodes, zoals bij hybride wagens, is dit bij hybride fietsen niet het geval. Hoewel elektrische hybride fietsen bestaan, wordt met de term hybride vooral gedoeld op het compromis tussen een stadsfiets en de sportievere fietsen.

Opmerkelijk aan hybride fietsen zijn de vaak dunne wielen, de vele versnellingen en de sportieve houding in combinatie met onderdelen die toch voor enig comfort zorgen, zoals een zacht zadel en vering.

Voordelen hybride fiets

Het grootste voordeel van de hybride fiets is de sportievere houding, wat resulteert in een efficiëntere krachtoverbrenging en minder luchtweerstand. Hierdoor kan met dezelfde inspanning een hoger tempo bereikt worden dan met de stadsfiets. Een voordeel ten opzichte van de koersfiets is de aanwezigheid van spatborden en doorgaans ook een bagagerek, wat ervoor zorgt dat de gebruikers eenvoudig bagage kunnen meenemen.

Nadelen hybride fiets

Het grootste nadeel van de hybride fiets is dat deze minder geschikt is voor gezellige fietstochtjes. Door de sportievere houding is het minder evident om een aangenaam gesprek te voeren. Een ander nadeel is de grotere onderhoudsgevoeligheid. Onder meer de buitenversnellingen en de remmen van een hybride fiets vragen doorgaans meer onderhoud aangezien ze niet beschermd zijn voor vuil.

Prijs hybride fiets

De eenvoudigste hybride fietsen bevinden zich in een prijsklasse rond de €500, welke doorgaans voorzien van een goedkope groep. De groep bestaat voornamelijk uit de tandwielen, derailleurs en de ketting. Het prijsverschil in groepen uit zich vooral in het gewicht, de afwerking en de vuilgevoeligheid. Zo bestaat de cassette, dit zijn de achterste tandwielen, van een goedkopere groep eerder uit volle tandwielen, terwijl de tandwielen van de cassette van een duurdere groep vaak grote gaten bevatten om vuil beter af te voeren. Daarnaast zijn de duurdere hybride fietsen vaak voorzien van een beter veersysteem, betere remmen en een lichter kader. De duurste hybride fietsen bevinden zich in de prijsklasse rond de €1500.

Hybride fiets merken

Bijna alle merken hebben enkele hybride fietsen in het aanbod. Denk hierbij aan merken zoals Batavus, Minerva, Gazelle, Trek, Cube, Cortina, Koga, BMC, ...
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.