Alle informatie over fietsen
 

Bescherming bij het vallen - fietshelm

Een meer en meer geaccepteerd fietsaccessoire is de fietshelm. Vooral onder jonge kinderen is de fietshelm helemaal ingeburgerd, maar ook bij sportieve fietsers, zoals wielertoeristen en mountainbikers, is het dragen van een fietshelm de regel. Er bestaan vele modellen van fietshelmen, met prijzen van enkele tientallen euro tot dure helmen met een kostprijs van €200 en meer. De kostprijs wordt door verschillende factoren bepaald. Duurdere helmen hebben doorgaans een mooier design en een lager gewicht. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de beschermcapaciteit van de helm niet beïnvloed wordt door de prijs, alle fietshelmen die goedgekeurd worden, bieden een goede bescherming.

Belangrijk voor het bieden van die goede bescherming door de fietshelm is echter wel de manier waarop de helm gedragen wordt. Vaak ziet men kinderen met een te grote helm, een helm die scheef op het hoofd staat of ver naar achteren, waardoor het voorhoofd vrij is, of een helm waarvan de riempjes niet voldoende aangespannen zijn. Daarnaast zie je in de winter vaak de helm gewoon op de muts geplaatst, zonder dat de helm aangepast is zodat deze over de muts schuift. Zo kan de helm nooit de bescherming bieden waarvoor hij ontwikkeld is, doordat de helm waarschijnlijk zal verschuiven bij de val.

Een helm kan enkel zijn bescherming bieden wanneer deze correct op het hoofd staat. Dit wil zeggen dat het voorhoofd bedekt is, dat de riempjes voldoende aangespannen zijn zodat de helm niet eenvoudig verschoven kan worden, en de helm niet te groot of te klein is. De meeste helmen bevatten een mechanisme waarmee de maat van de hoofdband gewijzigd kan worden. Het is belangrijk dat men wanneer men bijvoorbeeld een muts draagt, de helm iets ruimer maakt zodat de helm goed over de muts geplaatst kan worden.

Voor het comfort van de helmdrager is het belangrijk dat de riempjes, hoewel ze zeker niet te los mogen staan, ook niet te vast worden aangespannen. Daarnaast moet de hoofdband van de helm zo aangespannen worden dat de helm goed aan het hoofd aansluit, maar opnieuw niet te strak zodat de helm comfortabel op het hoofd staat en geen hoofdpijn veroorzaakt.

De fietshelm van wielrenners heeft doorgaans geen zonneklep, terwijl bij mountainbikers de helm doorgaans wel een zonneklep heeft. Een extra voordeel van een zonneklep is bij mountainbikers de mogelijkheid om er laaghangende takken mee af te weren. Wielrenners hechten vaak extra belang aan een lichte en goed ventilerende helm, vooral tijdens het klimmen is een goede ventilatie een voordeel, aangezien de snelheid dan soms erg laag ligt en men dus minder afkoelt door de lucht. Deze helmen zijn doorgaans de duurste, met een kostprijs van €200 en meer. Bekende merken van helmen zijn Bell, Giro en Specialized.
Voor meer informatie kan je best onze website eens doorzoeken. Dat kan snel met dit zoekvak.